Filet z łososia na szpinaku podawany z krewetkową sałatką i czosnkowymi grzankami
Przepis na krewetkową sałatkę już jutro!
Składniki (2 porcje):
- 220 g świeżego filetu z łososia
- 300 g mrożonego szpinaku
- 200 g sera feta
- bagietka
- masło
- 2 główki czosnku
- papryka słodka
- oregano
- sól
- pieprz
Łososia obficie oprószamy przyprawami, przeciskamy pół główki czosnku przez praskę i również układamy go na filecie. Pieczemy w 130 stopniach około 35 minut (termoobieg).
Szpinak wkładamy do rondelka i stawiamy na ogniu aby się rozmroził, dodajemy ser feta, główkę czosnku przeciśniętego przez praskę, sól i pieprz. Mieszamy aby połączyć składniki i gotowe.
Bagietkę kroimy na średniej grubości plastry, smarujemy je masłem i dodajemy drobno posiekany czosnek. Pieczemy w zależności od tego jaki stopień chrupkości chcemy uzyskać, dla mnie to około 15 minut w 150 stopniach.
Sposób podania: Na talerzu wykładamy szpinak w dwóch pasach i na niego kładziemy łososia, obok, jedna na drugiej, grzanki.
SMACZNEGO!
łososia uwielbiam ,a szczególnie na szpinaki ,wiec twoja propozycja jak najbardziej pycha ;D
OdpowiedzUsuńKocham łososia, a w połączeniu ze szpinakiem to już poezja ;d
OdpowiedzUsuńŁosoś to moja najukochańsza ryba, mogłabym jeść ją codziennie :)
OdpowiedzUsuńNiedługo na blogu pojawi się przepis na naleśniki z łososiem.
35 minut na pieczenie łososia to zdecydowanie za długo - będzie bardzo wysuszony. 10 - 20 minut w zupełności wystarczy.
OdpowiedzUsuń