wtorek, 26 lutego 2013

Naleśniki szpinakowe z sosem czosnkowym

Naleśniki szpinakowe z sosem czosnkowym.
Proste, smaczne i tanie danie na każdą okazję.


Składniki na ciasto naleśnikowe:
  • 300 ml mleka
  • 4 jajka
  • 1/4 szklanki wody
  • szczypta soli
  • odrobina roztopionego masła
  • mąka 

Składniki na farsz:
  • 250 g szpinaku mrożonego
  • 250 g sera feta
  • główka czosnku
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra

Składniki na sos:
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 80 ml majonezu
  • szczypiorek
  • główka czosnku
  • sól
  • pieprz

Pozostałe składniki:
  • żółty ser
  • oliwki
  • pomidorki cherry


Naleśniki: Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajka, sól, wodę, masło i wszystko razem mieszamy, najlepiej mikserem. Następnie dodajemy mąkę (nigdy nie wiem ile jej dodaję gdyż patrzę na gęstość ciasta, nie na ilość mąki z przepisu etc.) Dodajemy pewną ilość mieszamy i sprawdzamy gęstość ciasta, im ciasto rzadsze tym naleśniki będą cieńsze. Idealna konsystencja to gdy nabierzemy ciasto na łyżkę a ono będzie z niej spływać jednolitym strumieniem. 
Naleśniki smażymy na roztopionym maśle z obu stron.

Farsz: Szpinak wkładamy do rondelka i stawiamy na ogniu aż się rozmrozi, następnie odciskamy całą wodę.  Stawiamy na ogniu i dodajemy ser feta, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pozostałe przyprawy. Mieszamy aż powstanie jednolita konsystencja.

Sos: Do jogurtu dodajemy majonez, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pozostałe przyprawy. Szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do sosu. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na 2 godziny.

Gdy już poszczególne składniki mamy gotowe naleśniki nadziewamy farszem i składamy w trójkąty. Układamy jeden na drugim w żaroodpornym naczyniu i posypujemy żółtym serem. Zapiekamy około 15 minut w 140 stopniach.

Sposób podania: Na talerz wykładamy 3 naleśniki i polewamy obficie sosem. Obok wykładamy oliwki i pomidorki.
SMACZNEGO!

3 komentarze:

  1. Na górę czasami daje również paprykę pokrojoną w cienkie paseczki i posypuję startym żółtym serem i całość zapiekam w piekarniku - rewelacja. Twoje naleśniki są trafione w mój gust kulinarny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szpinak należy do moich ulubionych warzyw, można go przyrządzać na tak wiele sposobów. Twój jest zdecydowanie taki jaki lubię! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wymyśliłabym, by dodać sos czosnkowy do naleśników!

    OdpowiedzUsuń